Poruka rodne otvorenosti iz OZ-ove škole pletenja

Razgovor s gospodinom Vladimirom Urodom, zasad prvim muškim polaznikom OZ-ove škole pletenja ‘pOZlati rukama

vladimir uvoda

Vladimir Uroda, jedan od polaznika prve radionice u sklopu OZ-ove škole pletenja, održane u Rijeci.

S početkom prvog OZ-ovog tečaja pletanja,na našoj smo FB stranici objavili seriju fotografija fokusiranih na ruke, igle i pletivo, a ne na lica naših polaznika. Pritom, posebnu je pažnju naše Facebook publike izazvao par muških ruku pod čijim je iglama nastajalo uredno pletivo koje je i iznenađujuće brzo raslo.

Tko je tajanstvena muška osoba, stizali su nam upiti.

Udovoljavamo vašoj znatiželji, za što razloga ima više. Osim što obilježavamo uspješan dovršetak prve OZ-ove pletačke sesije i najavljujemo nastavke u Rijeci i u drugim gradovima, sretni smo što možemo poslati i poruku OZ-ove rodne otvorenosti.

Dakako da svi mi vrlo dobro znamo da unatoč ‘modernosti’ vremena u kojemu živimo, u stvarnosti nema puno muških osoba koje bi bez strahovanja za svoj ‘muški imidž’ bile spremne uzeti pletačke igle u ruke i tako potkrijepiti svoju istinsku neopterećenost diskriminirajućim rodnim podjelama.

Onima koji ne vjeruju da takvi uopće postoje, poručujemo: prošećite do OZ-a i upoznajte Vladimira Urodu koji se pokazao ne samo vješt u svladavanju pletačkoga umijeća, nego i kao osoba posve neopterećena diskriminirajućim socijalnim stereotipima.

Pravi OZ-ovac!

Hvala Vladimiru na simpatičnome druženju i na razgovoru koji u nastavku objavljujemo. Svakako očekujemo da će se druženje nastaviti!

“Sloboda odabira”

Žene su danas sve prisutnije u tzv. “muškim” poslovima (policija, vojska, vatrogastvo…). Vrijedi li po vašem sudu isti trend osvajanja “ženskih” poslova i za muškarce? Kakav je vaš stav o tome?

Preuzimanje “muških” odnosno “ženskih” poslova ne postoji – tu se jednostavno radi o slobodi odabira interesa i širini pojedinca.

“Volim raditi i stvarati”

Iz kojih ste motiva, Vi osobno, upisali tečaj pletenja?

Volim raditi, stvarati. Po profesiji sam kuhar i to je priča koju živim. Posao kuhara je izuzetno kompleksan – iziskuje znanje, koncentraciju, kreativnost, predanost. Može biti izuzetno stresan, zato tražim načine na koje se mogu opustiti. Dakle, moj je motiv bijeg od stresa, razvoj koncentracije i druženje s različitim ljudima.

“Fantastičan osjećaj”

Možete li nam opisati svoje iskustvo toga tečaja?

Oduševljen sam mogućnostima tj. onim što “curi” niz moje ruke. To je nešto opipljivo. U samo dva dana naučio sam osnove pletenja, a već treći dan imam osjećaj da bih mogao isplesti nešto konkretno (šal svakako). Mogućnosti kombiniranja boja i uzoraka u pletenju su neiscrpne pa je, eto, s tim i vrlo blisko stvaranju novih kombinacija u kuhinji. Dok pletem, ja putujem i kreiram nova jela i nove kombinacije. Fantastičan osjećaj.

“Djeci treba dati mogućnost da  nastave igru koju su započeli svojim rođenjem”

Smatrate li da bi ručni rad trebalo uvesti i među sadržaje redovnog školovanja za djecu?

Smatram da djeci treba dati mogućnost da samo nastave igru koju su započeli svojim rođenjem, dakle od onog prvog stiskanja majčinih grudi preko “meljanja” pirea od krumpira i crtanja u pijesku do igranja loptom. Sve kasnije postaje virtualno, gubi se dodir rukama. Klinci misle da puno znaju, a kad trebaju nešto konkretno napraviti izgledaju nekako nespretno, izgubljeno.

 “OZ je odlična ideja!”

oz - prva grupa u školi pletenja, Ri

Vladimir u srdačnome druženju s nekoliko kolegica u OZ-ovoj školi pletenja

Namjeravate li se i nakon tečaja nastaviti usavršavati u pletačkoj djelatnosti? Zanima li vas ovladati, ili možda već i vladate, i drugim tehnikama ručnoga rada, kao što je primjerice kukičanje ili šivanje?

Nakon tečaja ću najvjerojatnije kupiti neku finu vunu i isplesti kćeri, sinu i ženi šal za zimu. Napredni tečaj pletenja ili nove tehnike su izazov, vidjet ćemo, sve ovisi o poslu. Nova znanja su uvijek plus,  možda me ovo odvede na neko novo putovanje.
Inače, jako mi se sviđa ideja da se u malim grupama razmjenjuju različita znanja i vještine. Hvatam se kako razmišljam na sličan način organizirati tečajeve kuhanja za laike. Možda napraviti svoj kruh i tjesteninu, brza jela iz woka ili upoznati se s modernom kuhinjom može nekoga oduševiti kao i mene pletenje. OZ je odlična ideja i prepoznajem u njoj vlastiti životni stil i interese.

Mala retrospektiva OZ-ove prve škole pletenja

Biraj boju!

vuna 1

Jedan par malih ruku kreće u akciju

vuna 2

Razvijanje prve zelene niti

vuna 5

Žarka narančasta

vuna 3

Očica na očicu - trakica!

pletivo 4

Pletivo raste!

pletivo 1

I eto, kockica!

pletivo 3

Pun stol pletiva

pletivo

Instruktorica Patricija Pavlić i njezini pletački uradci

patricija + pletenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply